Ahad, 31 Oktober 2010

Kursus KSSR 2011 Tiara Beach Resort

Salam semua.Pada 27-29 Oktober 2010 yang lalu bertempat di Tiara Beach Resort Port Dickson, telah berlangsungnye 1 kursus Kurikulum Standard Sekolah Rendah atau dikenali sebagai KSSR. Kursus ini memberi sedikit pendedahan buat para guru j-QAF dan guru-guru Pendidikan Islam yang akan mengajar murid tahun 1 pada tahun 2011 nanti.


Ucapan alu-aluan oleh barisan JU.


Kursus ini banyak menyentuh mengenai penukaran HSP sedia ada kepada Modular pembelajaran. Banyak perbezaan yang bakal diterapkan di dalam P&P dan ada sedikit perubahan dalam pembinaan RPH yang akan mengenengahkan beberapa elemen tambahan, standard pembelajaran dan standard kandungan.Pekeliling tersebut boleh dilihat melalui link di bawah ini :\

http://www.moe.gov.my/upload/galeri_awam/pekeliling/1287978975.pdf


Antara para peserta kursus.


Seramai 100 orang peserta kursus berjaya mengikuti kursus tersebut dengan jayanye, terdapat 3 buah daerah terlibat (Klang,Gombak dan Hulu Selangor) bagi sesi ke 2 dari 3 sesi yang telah dan bakal terlaksana di Tara beach Resort itu. Penulis dan 24 orang guru lagi dari Hulu Selangor merupakan salah satu kotinjen daerah yang bergerak secara bersama menaiki bas ke sana. Kami berkumpul di stadium KKB dan memulakan perjalanan pada pukul 12.30 tengahari dan selamat sampai di Resort pada pukul 4.00 petang.


Terima kasih juga diberikan buat semua pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan program KSSR anjuran JPN dan PPD. Alhamdulillah perjalanan menaiki bas tersebut turut disertai oleh 7 orang ustaz-ustaz j-QAF Hulu Selangor iaitu Ustaz Fuad dari SK Kalumpang, Ustaz Khairi dari SK Ulu Yam Lama, Ustaz Fadhli dari SK Lembah Beringin, Ustaz Usman dari SK Gesir tengah, Ustaz Rohaizad dari SK KKB, Ustaz Faizal dari SK Batang kali dan penulis. Memang seronok bile kesemua ustaz ni dapat mandi di kolam renang terbesar di antara resort-resort seluruh Malaysia ni. hehehe


Ucapan oleh Ketua sektor P.Islam Negeri Selangor.

Khusyuk mendengar taklimat diberikan.


Majlis penutupan disempurnakan oleh Ustaz Wan selaku Penolong Pengarah j-QAF Negeri dan pada hari sebelum itu pada 28hb Oktober 2010 dimulai dengan ucapan oleh Ketua Sektor P.Islam JPN Tuan Haji Arifin. Bas hulu selangor memulakan perjalan pada jam 1.15 Tengahari dan selamat sampai di bumi Hulu Selangor pada jam 5.00 petang. Semoga kursus tersebut memberi banyak pendedahan berguna buat kita semua. InsyaAllah.

Bersama ustaz j-QAF Sk KKB Ustaz Rohaizad.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...